Vid användande av hjärtstartare
Börja alltid med att ringa 112 och sätt dem på högtalare. Tala även om för dem att du har tillgång till hjärtstartare.
Öppna locket på hjärtstartaren, du behöver inte trycka på någon knapp hjärtstartaren startar av sig själv. Du behöver inte koppla i elektroder själv, allt är klart för användning.
Hjärtstartaren kommer att instruera dig steg för steg, även räkna kompressions takten och säga till när du skall göra inblåsningar. Du skall göra 30 kompressioner och 2 inblåsningar.
Vid en HLR situation när det gäller ett barn så kan samma elektroder användas. Tryck på knappen på hjärtstartaren med en bild på ett barn, då aktiveras barnläge. Som barn räknas upp till 25 kg eller ca 8 år.
Hjärtstartaren är mycket säker och levererar ingen elstöt utan uppmanar dig till att trycka på knappen för elstöt när den känner av att detta skall ges. Om du av misstag råkar trycka på denna knapp utan rekommendation från startaren kommer det inte att ske något.
Tänk på din egen säkerhet. Se till att inte röra personen då elstöt levereras. Skydda dig med handskar vid blödning och använd ansiktsmask vid inblåsningar. Detta finns i den lilla gröna väskan som finns vid hjärtstartaren.
Vid placering av elektroder skall bröstet vara bart. Klipp upp kläder, bh på kvinnor, torka av eventuell fukt och raka av kraftigare hår på bröstet. Även sax och rakhyvel finns i den gröna väskan. Elektroder är tydligt märkta hur de skall placeras.
Tänk på att både hjärtstartare och kompressioner behövs. Elstöt för att hjärtat skall börja slå igen, kompressioner för att syre satt blod skall cirkulera ut till organen.
Kompressioner görs 30 st och 2 inlåsningar, detta skall ske kontinuerligt. Vid medvetande kontroll behöver du inte känna på pulsen gör endast kontroll av andning. Allt som inte är normal andning räknas som icke andning. Påbörja HLR.
Om någon drabbas av hjärtinfarkt, hämta hjärtstartare vid väntan på ambulans. Risken för hjärtstopp är hög vid infarkt.
För effektiva kompressioner tänk på att den drabbade skall ligga på hårt underlag, använd din kroppstyngd när du komprimerar och byt av den som komprimerar. Vid inblåsningar räcker det med att göra en normal utandning. Blås inte in för mycket luft då kan man riskera kräkning.
Här finns en länk till en instruktions film om hur hjärtstartare Lifepak CR2 skall användas:
På svenska https://youtu.be/YJWc12sL1Rc
På engelska https://youtu.be/o-uHeD4Icq0
Var inte rädd för att använda hjärtstartaren. Den är säker och du kan inte skada någon och tänk på att det är bättre att göra något än inget alls.